Psykiskt våld & medberoende

 

PSYKISKT VÅLD PÅ ARBETSPLATSEN

Enligt arbetsmiljöverket, är risken för våld och hot i arbetet ett stort arbetsmiljöproblem på många arbetsplatser och riskerna finns i många branscher. Med ett bra förebyggande arbete går det att skapa en trygg arbetsplats. Ett förebyggande arbete är bland annat att förstå vad psykiskt våld är och hur det kan se ut (se exempel nedan).

Former av det psykiska våldet
Det finns flera olika former av det psykiska våldet, t.ex. verbala kränkningar, hot och isolering, förvirring, ”crazy making”, dvs. offret börjat tvivla på sig själv och sin uppfattning, manipulering (gaslighting), ”dolda beteenden”, känslomässig försummelse, empatibrist, förvrängningar och skuldbeläggande. I JEPs utbildningar om psykiskt våld förklarar coacherna ingående i dessa former av det psykiska våldet.

Vid manipulering, oavsett konstellation av relation, förvränger individen informationen, t.ex. med att säga “sådär sa jag inte”, “du måste vara förvirrad”, “du är överkänslig”, “det är ditt fel” eller håller sig inte till ämnet och skuldbelägger den andra individen samt kan ej stå för sina egna handlingar. Individen ser endast en slutgiltig konsekvens och skuldbelägger den andra, än att ta eget ansvar vad den själv har sagt och gjort under processen, står för det och säger “förlåt”. En annan form av manipulering också, som kan vara vanligt hos kvinnor, är att den fryser ut, ignorerar, pratar inte med offret, eller smutskastar den utvalda. Oavsett form av psykiskt våld, känns det som att det aldrig blir en lösning och det uppstår nya draman. I en relation där kontinuerliga förvrängningar, manipulering, känslomässig försummelse samt kränkningar har skett har individen blivit systematiskt utsatt för trauman som aldrig har tillåtits bearbetas. För vidare information se länkar längst ner. Vid frågor eller vid behov av terapeutisk coaching kontakta JEP.

Bieffekter offer kan få:

  • Dålig självkänsla

    • Känsla av att ”det är fel på mig”, ”vad gör jag för fel?”, ”jag är inte tillräcklig”, ”duger ej”

  • Dåligt självförtroende

    • Överarbetar arbetsuppgifter, jobbar extra för att överbevisa, säger ej nej och sätter inte egna gränser

    • Skjuter upp eller tar sig ej an uppgifter, för att man inte ”vågar”

  • Känsla av nedstämdhet

  • Sorgsens tomhetskänsla

  • Psykisk och fysisk ohälsa

    • Utmattning och utbrändhet

    • Trauma

    • C-PTSD

  • Framtida otrygga anknytningsstilar

    • Undvikande

    • Ambivalent   

Riskfaktorer & arbetsmiljö
Arbetsgivare som har kort erfarenhet som ledare och lägre kunskap om vad psykiskt våld är, löper större risk att drabbas av våld och hot i arbetsgruppen. Det gäller både kunskap och erfarenhet inom yrkesområdet, men också om hur man hanterar konflikter. Arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för. Enligt SKR, Sverige Kommuner och Regioner, är våld i relationer vanligare än vad man tror och det förekommer i alla samhällsklasser, sexualitet och grupper. Offer kan vara kvinnor, män och barn. Det finns flera olika former av våld, de som har utsatts för både psykiskt och fysiskt våld, säger ofta att det psykiska våldet är värst. Vanliga former av våld är det psykiska, fysiska, ekonomiska, sexuella och stalking.

Nedan ser du enkla och pedagogiska bilder på exempel av vanliga uttryck, som en person som använder sig av manipulering och “dolda beteenden”, kan säga för att förvirra och manipulera en annan människa. Det är ett exempel på första varningstecken man bör känna till, som arbetsgivare samt arbetstagare, för att skydda sig själv.